dimecres, 27 de febrer del 2013

Censura a 9Barris...


La darrera jugada del Districte de Nou Barris, amb la Sra. Irma Rognoni i Viader (CiU) com a Regidora, és la censura d'un cartell del festival SóloParaCortos, per considerar-lo “incívic”, el qual s'ha modificat per part de l'organització, amb un evident to irònic en el disseny.

Doncs bé...

El que és incívic és el fet de censurar projectes nascuts del teixit associatiu i comunitari dels barris.
Unió fa la força, sí, perquè haurem de veure com es reforcen les entitats i col·lectius dels territoris en la denúncia de l'autoritarisme, de les polítiques retrògrades i de la censura que, mitjançant l'ús partidista, s'està fent des del Districte de 9barris de la impremta municipal. Impremta que s'han de limitar a gestionar al servei del poble (aquesta paraula que ara gasten tant, i tan malament). Això és, al servei de la diversitat cultural; de les plurals i múltiples iniciatives ciutadanes. I convindrem que tot vetllant perquè aquestes no facin apologia d'ideologies que promoguin l'odi i la violència, com la xenofòbia, el racisme, l'homofòbia, etc.

Ja en són unes quantes, darrerament, les ocasions en què el Districte de Nou Barris de l'Ajuntament de Barcelona està fent ús del xantatge econòmic per censurar ideològicament cartells i textos que difonen actes culturals d'inqüestionable arrelament social i territorial a 9barris i Barcelona, inclús d'abast internacional com és el cas del Festival Sólo Para Cortos, promoguts i organitzats pel teixit associatiu de base. I es tracta d'entitats i col·lectius que tiren endavant projectes autogestionats, amb una nombrosa participació veïnal i que compleixen els requisits tècnics i normatives municipals. Alguns són el Carnaval de 9barris, organitzat per la Coordinadora Cultural de 9b, o el Festival de Sopes del Món, organitzat per la Xarxa 9 Barris Acull. Entitats i col·lectius, però, que no accepten la fiscalització de l'Ajuntament en els continguts ni en l'organització de la seva activitat, i que fan ús legítim dels recursos públics, com ara la impremta municipal.

No podem deixar passar les mostres constants d'autoritarisme i repressió, ni la censura, per part dels qui se suposa que estan gestionant els recursos públics al nostre servei.

Mentre tractem de transformar un sistema polític i econòmic caduc i que dóna l'esquena al 99% de la població, continuem cercant i generant alternatives d'economia social, d'oci cultural o d'organització social i política basades en l'ètica de la solidaritat i en l'esperit despert i atent de la memòria, la realitat compartida i la veu col·lectiva de la reivindicació.

Per això és necessari denunciar la censura i la manca de transparència d'un Ajuntament que està empenyent per ofegar el teixit social dels nostres barris.

Per les llibertats que mai no ens podran prendre.
Per la llibertat d'expressió.
Per la vida associativa dels barris i viles.
#censura9barris

0 comentaris: